Krev, pot, duny a jeden splněný sen (8.–9. r.)

Rallye Dakar byla hned od svého prvního startu v roce 1978 považována za nejtěžší vytrvalostní motorsport.

Mezi současné naděje, plnící si svůj dětský sen, se letos skvělým 12. místem nesmazatelně zapsal i Michal Valtr, jehož jsme měli tu čest uvítat v pátek dne 8. března 2024 na společné besedě v ZŠ Průhonice.

Celé dopoledne vyplnila řada zajímavostí a unikátních záběrů, které nás přenesly přímo do dun Saudské Arábie. Podle množství dotazů a zamilovaných pohledů našich dívek z 8. a 9. ročníku lze soudit, že Michal zaujal i laickou veřejnost, a to především svým odhodláním a vůlí překonávat překážky nejen na trati.

Česká republika má na svém kontě řadu úspěchů a díky debutu Michala Valtra, jednoho z nejmladších účastníků tohoto extrémního závodu, si připisuje další světový unikát – v roce 2024 měli v rámci stejné divize kamionů možnost náročný terén okusit již všichni tři Valtrové současně. Letos tak premiérově poměřili své síly i schopnosti Jaroslav Valtr st., Jaroslav Valtr ml. a právě také Michal Valtr. Už jen čekáme, kdy je doplní i maminka. J

Tím se začíná psát nový příběh Dakaru, jenž navazuje na historické triumfy Karla Lopraise, přezdívaného též „Monsieur Dakar“. První příčka Martina Macíka a druhá pozice pro Aleše Lopraise jsou toho nesporným důkazem.

Michale, děkujeme a věříme, že příště už sice bez medaile, ale za to se souškou beduína!

Lukáš Novák