Dopravní výchova (4. roč.)

Ve středu dne 11. října a ve čtvrtek dne 12. října 2023 se žáci čtvrtých tříd vypravili na dopravní hřiště v Říčanech.

Jedná se o moderní výukový areál dopravní výchovy. Paní lektorky děti seznámily s křižovatkami se semafory, kruhovým objezdem, křížením se železniční tratí včetně kolejí a výstražníků, přechody pro chodce, maketou benzínové pumpy, vláčku apod.

V úvodu nás čekala teoretická část výuky v učebně. Řešili jsme povinnou i doporučenou výbavu jízdního kola, ochranné prvky, zapeklité křižovatky, dopravní značky i situace, které nám běžně silniční provoz přináší.

Následně jsme se přesunuli na dopravní hřiště, kde si žáci za krásného počasí vyzkoušeli jízdu na kole či koloběžce podle pravidel silničního provozu. Až na drobné přestupky se dětem dařilo. Čekalo nás i absolvování slalomové jízdy zručnosti. Všichni se velmi snažili projet překážkovou dráhu bez chyby.

Dopoledne uteklo jako voda a žáci se již moc těší na další návštěvu dopravního hřiště, která se bude konat na jaře.

Cílem dopravní výchovy je upevňovat zásady bezpečnosti, správného chování chodce a cyklisty, výuka a výcvik pravidel silničního provozu pro cyklisty, povinné vybavení jízdního kola. Dopravní výchova je rovněž doplněna o znalosti poskytování první pomoci.

Renáta Nyčová Hofmanová, Veronika Pöschlová a Karel Šíma, třídní učitelé