ZOO Praha (III. A)

V pondělí dne 26. června 2023 jsme s dětmi navštívili pražskou Zoologickou zahradu v Troji. Jde o zoo s moderními pavilony a expozicemi, která se snaží představovat zvířata v podmínkách, které se co nejvíce blíží jejich přirozenému prostředí, což umožňuje její členitý terén. Již od roku 1931 se podílí na záchraně mnoha ohrožených živočišných druhů.

Nejprve jsme se vypravili k pavilonu Indonéská džungle. Jedná se o průchozí expozici s vyhlídkami na orangutany a makaky. Ve spodním patře jsou umístěna velká akvária, výběhy pro varany komodské a především rozsáhlé vodní plochy s vodopády a ostrovy.

Následovala krátká hra na zatrubněné skluzavce a už jsme se dostali k venkovnímu výběhu ledních medvědů. I přes opravdu teplé letní počasí byli chlupáči velmi aktivní a děti se jejich kouskům moc nasmály. Pak nás čekalo Údolí slonů, Africký dům a překrásný výběh Africká savana, kde jsme měli možnost zblízka si prohlédnout nejen slony, žirafy, zebry, antilopy, hrabáče, ale i veselé surikaty.

Snad všechny ale opravdu nadchnul nový pavilon goril. Zoo Praha roku 2019 přestěhovalo gorily z dolní záplavové oblasti do bezpečnější lokality za výběh Africké panorama. Přes Gočárovy domky jsme sešli až k voliérám se supy, velemlokáriu a pavilonu šelem a plazů. Přáním žáků bylo vidět anakondu, a to se nám podařilo. Tak jako se podařila i celá exkurze do zoo. Zhlédli jsme velkou spoustu zvířat, ochutnali kuličkovou zmrzlinu, nakoupili plyšáky a suvenýry, ale hlavně jsme moc příjemně strávili společný čas.

Renáta Nyčová Hofmanová, třídní učitelka