Výlety IV. C

V pondělí 26. června se žáci IV. C vydali pěšky z Průhonic na minigolf na Šeberov. Cestu tam nám zpříjemnil vlahý větřík, tak nám cesta rychle uběhla. Po krátkém posilnění se děti rozdělily do trojic a pustily se do hry. Některé unavilo sluníčko, ale většina byla překvapená, že už musí končit. Cesta zpět po sluníčku a při vyšší teplotě byla náročnější, ale za pomoci častějších přestávek na pití jsme se v pořádku vrátili do školy.

V úterý 27. června jsme se vydali do centra Prahy poznat památky, o kterých jsme se učili v hodinách vlastivědy. Prošli jsme Prašnou branou a Celetnou ulicí na Staroměstské náměstí, kde jsme viděli defilé apoštolů. Pak už jsme směřovali kolem Domu U Kamenného zvonu do Muzea hlavního města Prahy  na program Den na středověkém tržišti. Zde si děti zahrály na novináře, vymýšlely reklamu pro zboží, které se na středověkém tržišti prodávalo. Nakonec si na vlastní kůži vyzkoušely roli trhovce i kupujícího.

Ve středu 28. června jsme jeli spolu s III. A do Triloparku. Tady se děti dozvěděly, co je to paleontologie, čím se zabývá, jak na naší Zemi vznikl život a jak se vyvíjely primitivní organismy. Výklad vedl zapálený lektor, který dětem svěřil do ruky zajímavé a vzácné exempláře – např. pravý dinosauří zub, stoličku mamuta, veliké trilobity, zub megalodona, ale i nové exempláře dovezené z nedávné cesty do Maroka. V druhé části si na vlastní kůži vyzkoušely práci paleontologa – v písku nalezly kostru dinosaura v životní velikosti a následně provedly její nákres, vibrační jehlou v hornině odkrývaly zkameněliny a také ze sádry vytvářely modely vyhynulých živočichů. Přednáška i praktické činnosti děti zaujaly natolik, že lektory zahrnuly množstvím dotazů, a tak jsme zpátky do školy dorazili se zpožděním, ale plni zážitků.

Gabriela Kubanová, třídní učitelka