Pasování na čtenáře (I. B)

Vzpomínáte si na okamžik, kdy jste se naučili číst? Kdy jste těm dříve neznámým znakům začali rozumět a najednou se pojily ve slova a věty? Toto kouzlo se v letošním školním roce naučili prvňáčci z I. B. Velkým vzorem jim byli jejich kamarádi z IX. A, kteří v listopadu loňského roku našim nejmladším školákům přišli předčítat ze své oblíbené knihy při jejich první společné dílně čtení.

Nyní v červnu se jejich role otočila – malí školáci předčítali ze své knížky svým kamarádům z deváté třídy. Již dlouho předem se prvňáčci na své starší spolužáky velmi těšili a hned po jejich příchodu se k nim nadšeně hlásili.

Každý deváťák si odvedl svého prvňáčka a společně se ponořili do četby. Deváťáci byli udiveni, jak pěkně již prvňáčci čtou. Společně spolupracovali nad vyplňováním pracovního listu a svou práci také některé dvojice před všemi prezentovali.

V závěru každý deváťák pasoval mečem svého malého kamaráda na čtenáře. Novopečení čtenáři se museli zavázat slibem, že se budou o knihy starat a pečovat o ně. Jako odměnu dostali medaili, diplom a knihu pohádek.

V závěru prvňáčci předali svým starším spolužákům dárek – záložku s osobním věnováním. Vzájemné loučení bylo velmi dojemné a neobešlo se bez dlouhých objetí.

Lucie Fatrdlová, třídní učitelka