Pasování na čtenáře (I. A)

V říjnu 2022 proběhla první společná čtenářská dílna, kdy žáci IX. B předčítali ze svých oblíbených dětských knížek žákům I. A. Ti se v té době teprve postupně seznamovali s písmenky.

Nyní se role otočily a nejmenší školáci mohli ve  středu dne 7. června 2023 již sami číst svým velkým kamarádům. I když od první dílny uběhla dlouhá doba, prvňáčci se hned nadšeně hlásili každý k tomu svému deváťákovi. Společně si našli místo na chodbách školy, kde se pustili nejprve do čtení a pak do plnění úkolů na připraveném pracovním listu. Deváťáci byli překvapeni, jak už malé děti dobře čtou, a všichni po návratu do třídy prohlásili, že prvňáčci můžou být pasováni na čtenáře. Proto po společném sdílení zážitků z četby následovala slavnost pasování na rytíře Řádu čtenářského. Nejprve byl přečten slib, ve kterém se děti zavazují, že budou vždy knížky opatrovat a budou se k nim chovat opatrně a s úctou. Potom, co toto každý prvňáček slíbil, byl svým deváťákem pasován mečem na čtenáře a obdržel pamětní list, medaili, časopis a záložku do knížky.

Na závěr slavnosti předali prvňáčci jako poděkování svým starším kamarádům vlastnoručně vyrobené dárečky v podobě záložek s přáním štěstí. Všechny nás dojalo loučení doprovázené objetím a někdy i slzičkami v očích malých i velkých.

Ilona Kaplanová, třídní učitelka I. A