Basketbalové úspěchy

V letošním školním roce se naše škola premiérově účastnila basketbalových turnajů, které byly pořádány pro dívky i chlapce. Reprezentantky a reprezentanti naší školy rozhodně ostudu neudělali, ba naopak. Dokázali svou bojovností a týmovou prací vybojovat v každém turnaji cenný kov.

Turnajovou náladu započal tým dívek 20. října 2022, kdy se po skvělém výkonu naše děvčata umístila na 3. místě a přivezla jasnou zprávu našim chlapcům, že by se měli také snažit.

Chlapci se vydali do Rudné u Prahy 1. prosince 2022 s jasnou myšlenkou přivézt cennější umístění než děvčata. To se jim také povedlo. Po jednoznačném vítězství ve skupině postoupili do semifinále, kde se utkali s týmem ZŠ Rudná, který po těžkém a fyzicky náročném boji porazili. Probojovali se úspěšně do finále, kde bojovali o zlato s týmem ZŠ Černošice. Tento souboj byl, nebojím se říct, velice herně zajímavý. Od začátku do konce bylo skóre vyrovnané a nenechalo vedoucí týmů chladnými. Bohužel na soupeře z Černošic jsme nestačili a po vyrovnaném boji jsme přivezli hořkosladké 2. místo.

Na přelomu zimy a jara jsme se dozvěděli, že budou i další basketbalové turnaje. Hned jsme se začali věnovat přípravě, abychom minimálně potvrdili výsledky z minulých turnajů.

Opět to odstartovaly dívky 5. dubna 2023 v Rudné, kde zjistily, že herní úroveň ostatních týmů je vysoká. S malými náznaky kapitulace a přeceňováním soupeřek, děvčata zvládla po těsných výsledcích vybojovat 2. postupové místo ve skupině, což znamenalo, že se utkají v semifinále o postup. Bohužel narazily na dobře sehraný tým ZŠ Rudné (vítěz turnaje), který jim nedal příliš šancí.

S tímto zjištěním a vidinou možnosti potvrdit 3. místo se naše reprezentantky nadechly a po skvělém výkonu přivezly do Průhonic další cennou trofej. A předaly štafetu klukům.

Před hochy stál 20. dubna 2023 těžký úkol potvrdit pozici stříbrného týmu a pokusit se vrátit Černošicím porážku. Vzhledem k menším potížím ve skupině, kdy jsme prohráli sice jen jeden zápas s Rudnou, ale i jiné týmy nám daly velice zabrat, jsme skončili ve skupině druzí.

Tento výsledek znamenal, že v semifinále nás bude čekat vítěz druhé skupiny, kterým nebyl nikdo jiný než tým Černošic. Chlapci mě velice překvapili, s jakou bojovností a neskutečným odhodláním do zápasu vstoupili. Po prvním poločase jsme vedli o 10 bodů a soupeř byl značně zaskočený. Po pauze se síly lehce vyrovnaly, ale naši kluci si už do konce zápasu vítězství pohlídali.

Dostali se tedy opět do finále. Odplata Černošicím vynesla naše hochy na vlnu vítězství, z které se je už nikomu nepovedlo shodit a tak jsme přivezli domů ZLATO z okresního kola.

Toto prvenství zajistilo chlapcům vidinu dalšího výletu, tentokrát 10. května 2023 do Nymburku na finále kola krajského. Turnaje se zúčastnilo 10 týmů, na první pohled velice dobře připravených. Pohled na soupeře, kteří se basketbalu evidentně věnují nad rámec hodin tělesné výchovy, naše kluky negativně ovlivnil. První zápas jsme přesto vyhráli, nálada stoupla, ale druhý zápas jsme si nechali zbytečně utéct a poté byla psychika opět dole. V dalším zápase nás smetl tým Nymburku a my nastupovali do 4. zápasu s vědomím, že musíme uhrát co nejlepší skóre, abychom se vyhnuli poslednímu místu.

Musím říct, že kluci v sobě našli poslední sílu a zápas s budoucím finalistou odehráli se ctí. Přes veškerou snahu soupeři však nakonec podlehli a vybojovali tak celkové 6. místo.

Na závěr chci poděkovat týmu dívek i týmu chlapců za vzorné reprezentování naší školy. Odvezli jsme si plno cenných zkušeností.

Trofeje v naší vitríně budou tyto okamžiky dlouho připomínat.

Dominik Zmeškal, vyučující tělesné výchovy