Návštěva knihovny (III. B)

Dne 18. ledna 2024 jsme již poněkolikáté navštívili knihovnu v Říčanech. Tentokrát byla naše návštěva zaměřena na přátelství ukryté v knihách.

Paní knihovnice na úvod přečetla dětem úryvek z knihy „Kluk a pes“ od Ivony Březinové a poté dětem vysvětlila pojmy jako asistenční pes, zdravotní pomůcky, zdravotní postižení, handicap. Na závěr děti měly možnost vidět zábavná videa, kde zvířátka skutečně pomáhají (pes, opička, poník). Tato videa měla opravdu velký úspěch.

Protože děti knihovnu dobře znají, snadno se zde orientují a umí se ukázkově chovat ve veřejné dětské knihovně, mohla jsem připravit pro děti úkol, který budou plnit zcela samostatně. Nejdříve si každý vyhledal knihu, kde se píše o přátelství a pak si vyplnil pracovní list, který jsem pro toto téma vytvořila. Zde bylo úkolem zapsat: název knihy, jméno autora a ilustrátora a jednoduše popsat o jakém přátelství se v této knize píše. Po splnění úkolu zbyla chvilka na prohlídku a pročtení dalších zajímavých knih.

Bylo to opravdu příjemně strávené dopoledne, které bylo zakončeno pochvalou paní vedoucí říčanské knihovny: „Tak hodné a zvídavé děti jsme zde již dlouho neměli“.

Martina Mudruňková, třídní učitelka