Den s IZS

Ve středu dne 27. září 2023 bylo v okolí základní i mateřské školy od ranních hodin rušno. Připravoval se projektový den se složkami Integrovaného záchranného systému (IZS).

Celá akce byla zahájena cvičným požárním poplachem. Všichni žáci a zaměstnanci školy zvládli bezpečně opustit prostory budovy a seřadit se na shromažďovací ploše do stanoveného časového limitu.

Po úvodním slovu paní ředitelky Ester Santolíkové Štorkové a starosty obce Průhonice Petra Beneše se žáci přesunuli na první stanoviště, kde na ně čekali záchranáři z organizace Záchranné brigády kynologů Praha. Na připraveném cvičišti se zaujetím sledovali záchranářské psy, jak neomylně plnili pokyny svých cvičitelů. Tito psi se specializují na vyhledávání osob v sutinách domů např. po zemětřesení, výbuchu plynu nebo ve špatně přístupném terénu a dokonce i pod vodní hladinou. Vystoupení bylo zakončeno úspěšným nalezením hledané osoby podle pachové stopy.

Jen co se chlupatí kamarádi schovali do svých boxů, vznesl se nad školním hřištěm policejní dron. Při letové ukázce se žáci dověděli základní pravidla jeho používání a konkrétní příklady využití při policejní práci.

Pak už se žáci rozdělili do skupin a v doprovodu pedagogů se vydali za dalším programem společně s dětmi ze školky.

V areálu mateřské školky si svoji základnu postavila Policie ČR. Kluci i holky si prohlédli vozový park, výbavu i výstroj dopravní, hlídkové i poříční policie. Celým areálem zněly sirény, blikaly majáky a děti s napětím poslouchaly opravdové příběhy policistů z jejich policejní praxe. Došlo i na dopravní značky a pravidla chování v dopravě a na ulici. Pro ty nejmenší školkové děti si dvě aktivity připravili žáci deváté třídy. S pomocí svých starších kamarádů jezdily na koloběžkách, poznávaly základní dopravní značky a seznámily se povinnou výbavou jízdního kola.

Pozemek školní zahrady patřil dobrovolným hasičům ze Psár a Průhonic, kteří si připravili pestrý program. Žáci si měli možnost prohlédnout hasičské auto a veškerou výbavu, kterou hasiči ke své práci potřebují. Dále viděli ukázku soutěžního požárního útoku, zkusili si vázání uzlů a prakticky vyzkoušeli použití hasicího přístroje. Nechyběly ani základy topografie a branné všestrannosti. S velkým nadšením se střídali u ručních vodních pump a stříkali na cíl. Jak už to u hasičů bývá, voda tekla opravdu proudem.

Na parkovišti u jídelny byl velký zájem o prohlídku sanitního vozu, kterou ke své práci používá zdravotnická záchranná služba. Pocity měly děti smíšené. Všechny chtěly dovnitř, ale nakonec raději ven a už nikdy zpět. Profesionální záchranář a člen společnosti Zdravotníci připomněl žákům postup záchrany lidského života a pravidla, jak chránit život vlastní. Další stanoviště si připravili žáci deváté třídy se svými pedagogy. Pod dohledem starších spolužáků se obvazovaly nohy, ruce i hlavy a masírovalo se srdce na cvičné figuríně. Poslední místo bylo věnováno prevenci úrazů. A tak si děti ještě prohlédly různé druhy ochranných prvků a ověřily si jejich správné používání u jednotlivých sportů.

Celý den probíhal v tělocvičně základní školy doprovodný program spolku Penthea. Tento spolek se věnuje záchraně života zvířat. Specializuje se na sokolnictví, chov dravců, sov a je také provozovatelem záchranné stanice, která slouží  jako domov více než stovce zvířat. Mimořádně úspěšní jsou v odchovu mláďat velmi ohrožené sovy pálené. A tak nad hlavami žáků neslyšně létaly sovy a pan cvičitel velmi poutavě vyprávěl o životě těchto ptáků a o ochraně přírody kolem nás.

Celý den se moc povedl. Velké poděkování patří všem členům záchranných složek IZS, kteří se na programu podíleli.

Alena Randusová