Absolvent 2023

Jak už je na naší škole zvykem, tak i v tomto školním roce se uskutečnila jedna z nejvýznamnějších akcí – Absolvent.

Školní kolo proběhlo ve dnech 22. a 23. června a žáci devátého ročníku si připravili velmi kvalitní práce. Výběr témat byl v tomto roce opravdu velmi rozmanitý. Porota, která se skládala z třídních učitelů a vedení školy, neměla rozhodování vůbec jednoduché. Do Rytířského sálu průhonického zámku, kde se ve čtvrtek 29. června konalo finálové kolo, nakonec postoupila Karla Kolářová s prací „Fast fashion“, Anna Drápalová s tématem „Sportovní lezení“ a David Průša s prezentací „Air Jordan“.

Karla pod vedením pana učitele Lukáše Kačinetze upozornila na problém rychlé módy. Zmínila se o nevyhovujících podmínkách, ve kterých se toto oblečení vyrábí a připomněla jednu z největších tragédií, zhroucení budovy Rana Plaza v Bangladéši, ke kterému došlo v roce 2013.

Anička prezentaci věnovala své zálibě a možná i proto z ní vyzařovalo nadšení a energie, kterou do sportovního lezení dává. Zaměřila se nejen na základní informace týkající se tohoto sportu, ale cenné bylo zejména to, že vycházela ze svých osobních zkušeností. Diváky zaujalo i video připomenutí jednoho z nejvýznamnějších světových lezců Adama Ondry. Vedoucím její absolventské práce byl pan učitel Roman Navrátil.

David svou zálibou velmi překvapil – zaměřil se na obuv značky Air Jordan. Pod vedením paní učitelky Petry Švábíkové posluchače seznámil se způsobem obchodování a představil několik modelů této značky. Cenou některých kousků byli zaskočeni téměř všichni přítomní.

Celým podvečerem již tradičně provázela paní ředitelka Ester Santolíková Štorková a zúčastnil se jej také pan starosta obce Průhonice Petr Beneš. Hostem letošního ročníku byla česká filmová a divadelní herečka Jana Janěková ml. a český herec a dabér Igor Chmela, který hudebně doprovodil zpěv své dcery Ely.

Příjemnou atmosféru slavnostního podvečera dokreslila i pěvecká vystoupení žáků 9. ročníku pod vedením paní učitelky Světlany Vrbkové.

Všem žákům děkuji za čas a snahu, kterou do svých absolventských prací dali. Přeji jim mnoho úspěchů v dalším studiu.

Lucie Vostrovská, třídní učitelka IX.B