Exkurze do Poslanecké sněmovny (9. roč.)

Poslední rok na základní škole jsme s žáky IX. B a IX. C zahájili vskutku noblesně. Navštívili jsme totiž nádherné prostory Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.

Komentovaná exkurze byla zahájena zhlédnutím kratičkého animovaného dokumentu o historii a základních faktech týkajících se této významné instituce. V interaktivním prostoru zvaném Parlamentárium jsme se zorientovali ve všech budovách náležících Parlamentu ČR, s historickým vývojem zastoupení politických stran v Poslanecké sněmovně a někteří využili fotokoutku k zachycení své osoby za řečnickým pultem sněmovny.

Jelikož se v den exkurze nekonalo v Poslanecké sněmovně žádné zasedání, mohli jsme navštívit opravdu všechny prostory, včetně jednacího sálu. Už proto bezpečně víme, kde sedí předsedkyně sněmovny, ministři, členové vlády, ale i členové opozice. Mnozí z nás si vyzkoušeli, jak by nám to slušelo za skutečným sněmovním řečnickým pultem. A nutno dodat, že náramně.

Tak třeba v našich žácích tato exkurze vzbudila zájem o politiku a zasela myšlenku stát se v budoucnu politikem, poslancem, a pracovat tudíž v takto překrásných a reprezentativních prostorách.

Dagmar Holanová, Iva Chudomelová a Alena Randusová, doprovázející učitelky