Výlety V. B a V. C

Konec školního roku patří výletům. Třídy V. B a V. C navštívily Galerii barev na pražském Chodově a Techmanii v Plzni.

Do Galerie barev děti vstupovaly s deštníky i přesto, že venku svítilo sluníčko a výstava byla uvnitř. Na deštníky se promítaly různé obrazy a my procházeli řekou barev. Potom jsme si užívali nekonečný prostor plný zářících a měnících se světelných efektů. Zvláště děvčata zaujala možnost vytvořit si vlastní originální umělecké dílo pomocí kyvadla a speciálního tabletu. Nakonec jsme zhlédli úžasnou robotickou show Cesta uměním lidstva od strastiplných počátků až po nejbláznivější budoucnost.

Druhý den jsme si přivstali a vydali se vlakem do Plzně. Cestu vlakem si děti krátily hraním karet, deskových her, čtením či kreslením. Ani ti, co bedlivě sledovali cestu, neprohloupili. Skály na Berounsku či rybníky v okolí Rokycan potěšily i ty, co nejeli poprvé vlakem.

V Techmánii na nás čekal kouzelný svět techniky, fyziky, optiky či vesmíru. Každý si vybral podle svého zájmu. Kluky zaujal bagr, kde si mohli vyzkoušet všechny jeho funkce včetně nakládání písku. Zájem byl i o zvedání vlastní váhy pomocí kladkostrojů nebo o zpracování potravin. Téměř každý zavítal do sekce „vodních hrátek“ – Archimédův šroub, vodní kolo, zdymadlo, koloběh vody…

Zkušenosti z Techmánie děti určitě zúročí na druhém stupni, hlavně v hodinách fyziky.

Cestou na nádraží jsme zahlédli plzeňské pamětihodnosti jako je Divadlo J. K. Tyla či Velká synagoga a zastavili jsme se na Náměstí Republiky, kde je Katedrála sv. Bartoloměje s nejvyšší kostelní věží v České republice.

Uťapaní, ale se spoustou zážitků se naši páťáci vrátili zpět do Prahy, kde na ně čekali rodiče.

Gabriela Kubanová