Výlet na Vyšehrad (IV. B & IV. C)

Žáci tříd IV. B a IV. C četli ve druhém pololetí, v hodinách českého jazyka a vlastivědy, knížku Tramvaj plná strašidel od Petry Braunové. Proto jsme se vydali dne 25. června 2024 na objevnou výpravu na Vyšehrad. Cestou po stopách dávné minulosti nás provázela místní řádová sestra Luisa.

Navštívili jsme románskou rotundu sv. Martina, baziliku sv. Vavřince, která patří pod Královskou kolegiátní kapitulu sv. Petra a Pavla na Vyšehradě a gotickou baziliku sv. Petra a Pavla. Po malém občerstvení jsme se vydali na Vyšehradský hřbitov, který je místem posledního odpočinku významných českých osobností a jejich rodin. Žáci jím procházeli a po krátkém hledání našli místa popsaná v Tramvaji – např. Slavín (hrobka významných osobností na východní straně hřbitova – zde jsou pohřbeni např. Ema Destinová, František Křižík), oddělení u vchodu na západní straně, kde jsou pohřbené řádové sestry, hroby Bedřicha Smetany, Waldemara Matušky, Boženy Němcové a dalších.

Náš výlet minulostí jsme zakončili procházkou kolem Letní scény na Vyšehradě s úžasným výhledem na Prahu – Pražský hrad, Emauzy, Petřín, Žižkovský vysílač, porodnici u Apolináře… Moc jsme si to užili.

Veronika Pöschlová & Karel Šíma, třídní učitelé