Absolvent 2024

Závěr školního roku je na průhonické základní škole již tradičně spojen s akcí Absolvent, ve které žáci 9. ročníku prokazují svoje prezentační schopnosti před širokou veřejností složenou ze spolužáků, učitelů i rodičů. V letošním roce se finálové kolo uskutečnilo ve čtvrtek dne 27. června 2024 v Rytířském sálu průhonického zámku.

Podvečerem provázela paní ředitelka Ester Santolíková Štorková. Obec Průhonice byla zastoupena paní zastupitelkou Janou Lebedovou. Speciálním hostem byla česká divadelní, televizní a filmová herečka Kristýna Frejová, která poskytovala finalistům zpětnou vazbu k jejich vystoupením.

Do finálového podvečera ze školního kola tentokrát postoupili čtyři žáci. Johanka Heřmanová zdravě sebevědomě rozebrala téma Sebevědomí. Filip Pavlík všechny zaujal svým výkladem o teroristických útocích z 11. září 2001. Ema Krčková se věnovala životu a dílu hudebního skladatele Bedřicha Smetany a všechny přítomné okouzlila svojí hrou na flétnu a rovněž svým nádherným hlasem, když zazpívala jednu ze Smetanových árií. Matěj Kouba velmi vtipným způsobem přiblížil japonský fenomén Pokémon.

Akce Absolvent se stala tradicí a každoročně přináší nezapomenutelné okamžiky plné emocí a radosti. Deváťáci si pod vedením třídních učitelek Hany Helcl Hoffmannové, Alexandry Cihlářové a paní učitelky Světlany Vrbkové připravili pěvecká vystoupení, po kterých zůstalo málokteré oko rodičů suché. Celý podvečer se tak pro žáky 9. ročníku stal příležitostí k rozloučení se s učiteli a zároveň k oslavě jejich úspěchů a připomenutí všeho, co na základní škole prožili.

Roman Navrátil