Nádherné obludy

Na první pohled děsiví, oškliví, možná až hrůzostrašní, a přesto nám s nimi bylo tak krásně. Nemluvím o nikom z naší základní školy, ale o hrdinech představení Elefantazie, které jsme s našimi nejstaršími členy Klubu mladých diváků navštívili začátkem června v Divadle ABC.

Herecké i pěvecké výkony braly dech, navozovaly nám úsměv na tvářích, který občas vystřídaly slzy, cítili jsme radost, bolest i lítost nad osudy hlavních hrdinů, kterými byli lidé narození s různě znetvořenými těly, jako například žena s obličejem porostlým dlouhou srstí, muž s obrovskými kožními výrůstky po celém těle, obr, liliput, siamská dvojčata, trojnohý muž atd. Cítili jsme a prožívali, jak krásní uvnitř mohou být jedinci na povrhu ohavní, které někteří zesměšňují, ubližují jim a vystavují veřejnému posměchu.

Úžasné bylo i herecké obsazení, nadchli nás Tomáš Klus, Filip Březina, Tomáš Havlínek, Kateřina Marie Fialová, Tereza Rychlá a další. Potlesk vestoje a náš obdiv si opravdu zasloužili. Ukázalo se, že představení v Divadle ABC nezklamou. Podobně nadšení jsme odtud totiž loni odcházeli ze hry Vojna a mír.

Konec dobrý, všechno dobré. To platí. Sezonu jsme totiž zahájili vcelku kontroverzním a velice alternativním zpracováním antické hry Antigona, dojem jsme si následně vylepšili Gogolovým Revizorem v Divadle na Vinohradech a pro osmáky to nejlepší nakonec přišlo s dramatizací knihy Tajný deník Adriana Molea, které se ujal Miroslav Hanuš se svým týmem herců Divadla v Dlouhé. Toto představení bylo v loňském roce zvoleno Klubem mladých diváků jako nejlepší. I našim osmákům se letos líbilo nejvíce. Ale jelikož se konalo v předvečer přijímacích zkoušek na střední školy, žáci devátého ročníku si na to nejlepší (možná nejen v této sezoně) museli počkat až do června. A čekání se vyplatilo, Elefantazie opravdu předčila veškerá naše očekávání a absolutně nás nadchla.

Těšíme se na další kulturní zážitky v nové divadelní sezoně a také na nové členy z řad současných osmáků i sedmáků.

Dagmar Holanová, koordinátorka Klubu mladých diváků