Čtení pomáhá (II. A)

Děti ze II. A se v tomto školním roce zapojily do projektu Čtení pomáhá, který spojuje potěšení ze čtení s radostí z pomoci druhým. Žáci si vybírali z nabídky knížek na webových stránkách projektu nějakou, kterou si přečetli, a poté vždy vyplňovali test ověřující přečtení této knihy. Získávali tak kredit 50 korun za každou knihu. Celý rok „vydělávali“ peníze a těšili se, jak je v červnu pošleme na podporu nějakého charitativního projektu. Dohromady děti ze II. A získaly 89 kreditů, tedy 4 450 Kč!

Společně jsme vybrali dva projekty, kterým naše peníze pomůžou. Protože jsme si tento školní rok moc užívali plavecký výcvik, rozhodli jsme se tento zážitek umožnit i osobám s tělesným postižením, pro které bude zorganizován o prázdninách plavecký kemp ve Strakonicích. Naše druhá volba padla na pomoc dětem v Sýrii, v zemi, která se kvůli vleklému vnitřnímu konfliktu a kvůli silnému loňskému zemětřesení nachází v humanitární krizi. Když jsme viděli fotky tamější školní třídy s oprýskanými zdmi, bez dveří, oken a  tabule, kde se tísní v jedné lavici tři děti, všichni jsme si uvědomili, jak se máme u nás dobře. Proto jsme peníze poslali organizaci Adra, která v Sýrii buduje a vybavuje školní třídy, dodává školní pomůcky a učebnice.

Děkuji všem pilným čtenářům za to, že svým čtením pomohli dobré věci! Děkuji i rodičům, kteří do projektu s námi šli a své děti ve čtení podporovali!

Ilona Kaplanová, třídní učitelka