Osmáci v Poslanecké sněmovně PČR (VIII. A)

Dne 26. března 2024 nezasedli žáci VIII. A do školních lavic, ale vydali se do víru velkoměsta. V plánu měli prohlídku centra Prahy, a hlavně Thunovského paláce, ve kterém sídlí Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR.

Procházku začali u Národního muzea a pomníku svatého Václava. Přes Václavské náměstí došli až ke Staroměstskému orloji, na kterém právě středověké věžní hodiny odbíjely 10 hodin a mohli tak zhlédnout přehlídku dvanácti apoštolů. Pak už zamířili na Karlův most, Kampu a kolem Lennonovy zdi až na Mariánské náměstí. Tam už na ně u informačního centra Poslanecké sněmovny čekala průvodkyně.

Před vstupem do Thunovského paláce, ve kterém sídlí sněmovna,  podstoupili všichni žáci i paní učitelky přísnou bezpečnostní prohlídku jak na letišti. Až na pár padajících kalhot (po sundání opasků) nenastal žádný problém.

Pak už následovala samotná prohlídka rozlehlých prostor sněmovny. Nejdříve žáci zavítali do předsálí, reprezentačních salónků pro zahraniční hosty a dalších krásně zdobených přilehlých prostor. Také se prošli po schodišti, kterým do sněmovny vstupují významné osobnosti pozvané na jednání (např. prezident). Nakonec se už otevřely dveře hlavního jednacího sálu. Žáci ihned zaujali místa pro představitele vlády a začali zkoušet hlasovací zařízení.

Při pohledu na nádherný interiér sálu vysvětlovala paní průvodkyně pravidla zasedacího pořádku, proces schvalování nových zákonů, pozměňovacích návrhů či funkci interpelací.

Během exkurze si žáci připomněli nejen informace získané v hodinách občanské výchovy, ale hlavně si mohli na vlastní oči prohlédnout místa, kde se tvoří zákony naší země. Až někdy uvidí tyto prostory v televizi, tak si mohou říct: „Tam jsme byli.

Alena Randusová