Ohlédnutí za přijímacími zkouškami 2023

Naše škola obdržela prostřednictvím Cermatu (Centra pro zjišťování výsledků ve vzdělávání) výsledkovou sestavu žáků  školy v testech JPZ 2023 (jednotné přijímací zkoušky 2023).

Pro školu i učitele je to velmi důležitá zpětná vazba, která objektivně posuzuje kvalitu vzdělávání žáků školy. Pro rodiče může být  tato sestava důležitým ukazatelem úrovně přípravy žáků k JPZ.

Výsledky našich žáků zejména z 9. ročníků jsou velmi dobré – naši žáci dosáhli totiž v JPZ výrazně lepších výsledků, než byl průměr ČR, popř. průměr Středočeského kraje. Konkrétně v ČJ o 10 %, v M dokonce o 11,8%. I průměrné percentilové umístění žáků 9. ročníku naší školy je vysoko nad průměrem ČR – ČJ 63,6; M 64,4 oproti průměrnému percentilu 50 v celé ČR. I další statistické charakteristiky zaslané sestavy (horní kvartil, dolní kvartil, medián) jsou u ZŠ Průhonice nad hodnotami žáků ČR, což ukazuje, že práce s nadanými žáky i se žáky s podporou je zde na velmi dobré úrovni.

Výsledkovou sestavu dat doplňuje graf,  který umožňuje porovnání výsledků žáků naší školy v jednotlivých testech s výsledky JPZ celé České republiky. Průměrné výsledky žáků v ČR jsou vyznačeny čárkovaně, výsledky jednotlivých žáků naší školy jsou modré tečky a průměrný výsledek našich deváťáků je vyznačen černým křížkem – jak je tedy patrno,  jak v ČJ tak v M, je průměrný výsledek našich deváťáků výrazně nad průměrem.

A co dodat na závěr? Snad pouze přání, aby i v následujících letech byly tyto výsledkové sestavy Cermatu pro naši školu stejně pozitivní.

Marie Jaroušková