Volby v II. A

Politika bývá mnohdy nesrozumitelná dospělým, natož dětem. Navíc se brzy budou konat volby, ve kterých si obyvatelé České republiky zvolí nového prezidenta. Toto téma zaujalo děti z II. A.

Abychom porozuměli, jak fungují demokratické volby, vzali jsme si na pomoc knížku „Volte zvířata!“

Lev je král džungle. Vládne ostatním zvířatům. Právě se ukázalo, že odvedl vodu z řeky, aby si vybudoval bazén jenom sám pro sebe. Zvířata se rozhodnou, že takhle to dál nejde, a uspořádají volby, aby si zvolila nového krále. Jako kandidáti se přihlásili opice, lenochod, had a sám lev. Jenomže jak se vlastně takové hlasování organizuje? A jak se má vybrat vítěz? Demokratické volby se nám mohou zdát složité, ale když to zvládnou zvířata v džungli, zvládneme to taky. A děti to zvládly! Podrobně se seznámily s jednotlivými kandidáty a jejich myšlenkami. Uspořádaly hlasování a volební komise sečetla hlasy. U nás ve třídě vyhrál rozvážný lenochod.

Diskutovali jsme o tom, zda je dobré jít k volbám. Děti samy poznaly, že když volit nepůjdou, právě jejich hlas může danému kandidátovi chybět. Pocítily, že i jednotlivec je důležitým článkem ve společnosti. Ovšem také ví, že každý má právo se voleb nezúčastnit, pokud se tak rozhodne.

Ukázali jsme si opravdové hlasovací lístky do voleb na prezidenta ČR 2023.

Snad volba v naší zemi proběhne tak hladce, jako v II. A.

Jana Bergerová, třídní učitelka