Krásná tečka za výukou češtiny (9. roč.)

Poslední hodiny češtiny na základce. A všichni jsme se opravdu těšili. Ne proto, že bude konečně konec s neustálým opakováním pravidel pravopisu, větných členů, druhů vět vedlejších a dalších nutných (či snad nudných) témat výuky jazyka, ale proto, že k nám do školy zavítali výjimeční hosté. Mladí umělci, kteří si uvědomují krásy češtiny, kteří si s ní rádi hrají a používají ji jako nástroj k vyjádření svých myšlenek, k nevšednímu komentování celospolečenského dění či k pobavení ostatních. To vše dělají tzv. slameři, básníci věnující se žánru slam poetry. Slam poetry je poezie určená k přednášení na jevišti, pořádají se v ní mistrovství České republiky, Evropy i světa a například německá slam poetry scéna je zapsána jako nehmotná kulturní památka UNESCO. Na vystoupení básníků musíte jít obvykle večer do klubu, ale za námi přijeli slameři až do školy s akcí nazvanou Poezie není nuda aneb slam poetry pro školy.

Vystoupení tří básníků, kteří si říkají Dr. Filipitch, Lef L´Leviathan a Mr. Silver, probíhalo u nás ve škole úplně stejně jako každý běžný soutěžní večer věnovaný slam poetry. Někteří žáci byli vybráni do role porotců, obdrželi body v rozsahu 0–10 a každé vystoupení ocenili určitým počtem bodů z uvedené škály. Proběhla dvě soutěžní kola, každý básník vystoupil tedy celkem s dvěma texty. A žáci svými body zvolili svého vítěze. U nás na škole se jím stal Dr. Filipitch, mistr České republiky ve slam poetry z roku 2017.

Během vystoupení jsme si užili češtinu netradiční formou, uvědomili si, jak je jazyk mocný nástroj, jak s ním můžeme zažít nádherné chvíle. Stačí chtít tvořit, hrát si se slovy a myslet.  A to vše mít klidně jako koníček či hlavní finanční příjem, například jako naši hosté – jeden je vystudovaný právník, druhý učitel a třetí zatím nedostudovaný politolog.

Věřím, že s některými žáky se na slam poetry sejdu opět, ale již ne v roli učitelky a žáků, ale přátel, kteří se potkali na kulturní akci a pořádně si ji užili. A moc se na to těším.

Dagmar Holanová, učitelka českého jazyka a literatury